Er Is Hoop Als Je Verslaafd Bent

Vele jaren geleden bracht mijn moeder mij naar een afkickcentrum. Ik was bezig met een snelle afbouw van methadon en ik had er behoorlijk veel last van; steeds weer proberen uit de vicieuze cirkel van de verslaving te komen. Het begon de spuigaten uit te lopen, dat wist ik. Ik had problemen met de politie en mijn zoontje van 6 was mishandeld in mijn eigen huis. Maar ik stond bekend als een heroine verslaafde, dus wie zou mij geloven.

Het enige wat ik kon doen was zorgen dat ik clean zou worden. Maar ik was koppig, ik wist niet wat een afkickcentrum was. Ik had alleen verhalen over afkickcentra gehoord van vrienden of kennissen die naar een afkickcentrum waren gegaan en er net zo verslaafd of nog verslaafder uit kwamen. Ik vertrouwde niemand, ik wilde niet van de drugs af geholpen worden. Ik kon het zelf.

Maar ik vertrouwde wel mijn moeder en ik had haar geconfronteerd met het feit dat haar dochter een heroine verslaafde was, dus het minste dat ik voor haar kon doen was mee gaan naar dat afkickcentrum. Ik wou alleen dat het niet zo ver was… Een verschrikkelijke reis, overal waren er mensen, ik was bezig af te kicken, dus ik was ziek. Ik weet nog wat ik aan had. Het was in de negentiger jaren. Een kort, zwart fluwelen mini rokje, zwarte trui en lange zwarte laarzen. Ik droeg wel make-up. Ik zag er wel goed uit maar ik kon nauwelijks mijn pijn en wanhoop verbergen. Ik zweette en voelde me zo ontzettend zwak… ik had zo’n enorme behoefte aan heroine.

Zodra ik echter in dat afkickcentrum kwam begonnen al mijn vooroordelen te verdwijnen. Het was helemaal niet klinisch; er was zo’n warme atmosfeer en het voelde veilig aan en er was leven in het huis. Ik werd verwelkomd en behandeld als een normaal mens. Wat mij zo verbaasde waren de mensen die daar het afkickprogramma volgden. Zij zagen er helder en opgewekt uit , zij kletsten met mij en zagen er ontspannen en behoorlijk gezond uit. Ik sprak met een man die mij vertelde dat hij er een paar maanden was. Ik kon mij nog herinneren dat ik ooit, toen ik bezig was af te kicken, de trap alleen maar op en af kon kruipen. Het voelde daar anders aan. Er was hoop. Ik besloot om te blijven en te beginnen aan het Narconon programma.

Het programma leert je stapsgewijs weer op je eigen benen te staan zonder dat je drugs nodig hebt.

Ik deed een communicatie cursus die mij hielp mij meer op mijn gemak te voelen bij andere mensen. Daarna, in de sauna, zweette ik alle drugsresten uit mijn lichaam.

Dit is heel belangrijk want als die drugsresten nog steeds in je lichaam zitten, blijft je denken traag en wazig.

Je voelt je emotioneel verward en je krijgt veel sneller trek in drugs. Je kunt veel beter je mentale en emotionele problemen behandelen als die drugsresten uit je lichaam zijn.

De rest van het Narconon programma bestaat uit een aantal cursussen waarin je levensvaardigheden leert waardoor je uiteindelijk verantwoordelijkheid kunt nemen voor wat je in het verleden hebt gedaan en je integriteit terug krijgt.

Toen ik klaar was het met het programma zat ik niet meer vast in het verleden en alle verschrikkelijke dingen die er gebeurd waren, met name toen ik drugs gebruikte. Ik had vrede met mezelf en veel mer begrip voor andere mensen, maar het allerbeste was nog het feit dat ik hierdoor vrij was om mezelf te zijn en eindelijk zoveel zelfvertrouwen had dat ik wist dat ik alles kon bereiken wat ik wilde.

Dat was 17 jaar geleden. Ik deed mijn Narconon programma in Narconon Nederland en terug in Engeland begon ik mijn leven opnieuw op te bouwen samen met mijn zoon.

Ik heb veel mensen zien vechten voor hun leven en er goed uitkomen met doelen en dromen en het vertrouwen dat zij het zullen redden. En zij hebben het gered.

Ik weet als geen ander hoe moeilijk het is om van drugs af te komen. Maar… je staat er niet alleen voor en je kunt erdoorheen komen in Narconon. Met relatief weinig ongemak en, naarmate je verder komt, word je steeds beter en steeds sterker en op een gegeven moment begin je weer te lachen.

Ally Withey

AUTEUR

Joanna Klussien

Executive Director Narconon Zutphen

NARCONON ZUTPHEN

DRUGSVOORLICHTING EN REHABILITATIE