Eerst Werd Mijn Broer Clean, Toen Mijn Zusje, Toen Ik

Ik ben Anouk, 30 jaar. Bij ons thuis was het vaak onrustig. Mijn broer heeft ppd-nos en had altijd veel aandacht nodig. Hij is op een gegeven moment opgehaald door de Crisisopvang omdat het thuis echt niet meer kon. Daar is hij in aanraking gekomen met drugs Ik was rond de 15/16, toen raakte mijn broer verslaafd aan drugs. Speed. Met de nodige psychoses erbij. Wat was dat erg om te zien. Mijn ouders waren vaak kapot van verdriet..

Ik kreeg op mijn 21ste een vaste relatie. Hij gebruikte af en toe speed maar het was vaker dan af en toe. Daar kwam ik weer aan. Ik moest weer helpen want ik vond het zo zonde van hem. Hij is van zichzelf heel lief. Maar met speed op kun je aardig wat nachten door trekken en omdat hij altijd door werkte kreeg hij een kort lontje Op een gegeven moment was ik dat zo zat en most hij kiezen. De drugs of ik.

Ik had geen zin in constante ruzie en kapotte spullen. Hij koos voor mij, gelukkig, maar dan most ik stoppen met drinken. Ik reageerde verbaasd. Ik had namelijk geen probleem! Easy ! Dat had ik er wel voor over, dat ene drankje te laten staan. Alleen kwam ik er toen wel achter dat er best vaak gelegenheden waren waar toch wel een drankje aan te pas kwam.. Hij was gestopt met drugs, met de nodige terugvallen, en ik met de drank, ook ik met de nodig terugvallen.

We zijn toen met onze nieuwe verslaving begonnen. Blowen. Wat was dat lekker zeg! In het begin gewoon gezellig, lachen, relaxen. Maar een paar jaar later was het een gewoonte geworden. Ik kon niet slapen zonder jointje.

2015. Nu is het tijd voor mij. Ik kon niet meer verder zo. Alles om me heen ging eindelijk goed. Mijn broer was clean, had een kleine en wou weer contact, mijn zusje was clean en had ook een kleine. Toch voelde ik nog van alles en dat moest weg. Dit betekende meer blowen en drinken. Ik wist niet wat ik met al mijn gevoel aan moest.

In oktober heb ik mij laten opnemen bij een afkickkliniek voor mijn blow verslaving. Dit ging niet goed en daar is mijn verslaving erger geworden. Kreeg drie keer per dag het medicijn Seroquel. Het effect van dit medicijn is dat het je het gevoel krijgt dat je geblowd hebt. Lekker chill, je maakt je nergens druk om en je valt zo in slaap. Ik heb zelf de keuze gemaakt om dit af te bouwen. Ik wil clean worden! Seroquel verdoofde weer. Dit was wel fijn maar niet waarvoor ik kwam.

Van de staf in de kliniek moest ik eerst wat meer rust gaan vinden voordat ik meerdere modules kon volgen. Ik ben zelf de medictie gaan afbouwen en om mezelf bezig te houden ging ik daar schoonmaken. Ik voelde me niet begrepen maar hier werd niets mee gedaan. Ik was helemaal klaar met deze instelling, ze luisterden toch niet en ik moest mezelf steeds weer gaan vermaken. Tijdens deze opname ben ik in aanraking gekomen met harddrugs. In december ben ik daar weg gegaan. Met een harddrugs verslaving. Eigenlijk gebruikte ik wat er maar in de aanbieding was, zoals speed, coke, ritalin (via die kliniek had ik een recept voor Ritalin 5 keer per dag en 1 concerta). Ik snoof het op.

In de tussentijd had ik contact met een man, Joost, die ik via die kliniek had leren kennen.

Hij had door dat het weer mis was met mij en vertelde mij over Narconon in Zutphen. Ik moest maar eens langs komen. Ik ben op zijn uitnodiging in gegaan en ben daar geweest. Hij zag er zo goed uit. Een half jaar eerder zat hij er heel anders bij. Ik kwam daar binnen en kreeg echt een familie gevoel over me heen. Hij vertelde mij over het sauna programma en de werkboeken die ze daar hebben. In deze boeken staan een soort levenslessen maar ook je eventuele valkuilen beschreven. Je leert naar jezelf en naar je omgeving te kijken en echt bewust te worden van hoe het anders zou kunnen. Niet naar anderen kijken maar jij bent zelf baas over je eigen leven en hoe je dat invult!

Het heeft mij heel erg geholpen. Ik verzon altijd smoesjes, legde mijn verslaving bij anderen neer. Zo was dit gegroeid. Maar ik weet nu dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn eigen keuzes. IK snuif, IK verdoof, IK drink! Ik heb nu door Narconon Zutphen (Joanna, directrice en Pieter, huidige directeur) en Joost die mij goed bedoeld onder valse voorwendsels naar binnen heeft gelokt (ik kon hem toen wel schieten maar nu ben ik hem heel dankbaar) al vanaf mei 2016 clean! Zij hebben mij echt enorm geholpen maar vooral ook serieus genomen. Ik ben mij bewuster van mezelf en mijn gevoelens en zij hebben mij geleerd dat ik alles zelf kan. Ik heb geen medicatie nodig.

Nu ik erop terug kijk en de nodige therapieën heb gehad is dit toch echt vluchtgedrag geweest, altijd met anderen bezig of zelf zo druk zijn dat ik geen tijd maakte om te kijken wat ik zelf wilde of voelde. Doorgaan of verdoven. Ik heb dit trouwens zelf nooit zo ervaren. Maar ben me er door Narconon, Pieter, Joanna, Joost en Peter bewust van geworden en kan hier nu op een andere manier mee om gaan!

AUTEUR

Joanna Klussien

Executive Director Narconon Zutphen

NARCONON ZUTPHEN

DRUGSVOORLICHTING EN REHABILITATIE