Drugsvoorlichting en rehabilitatie

(Foto door Ollyy/Shutterstock.com)

Veel voormalige Narconon studenten geven af en toe lezingen op scholen om zodoende te helpen voorkomen dat meer jonge mensen dezelfde ellende meemaken als zij hebben meegemaakt. Hieronder een paar reacties van leerlingen.

Ik vond het goed dat ze het vertelden. Het was interessant. Ik heb ervan geleerd dat het erg ongezond is. Ik ga nooit drugs gebruiken. Ze vertellen het heel goed.


Ik vond het best interessant! Er werd heel goed uitgelegd en nu snap ik het pas echt goed. Ik wist niet eens dat er zoveel verschillende soorten drugs bestaan.


Ik vond het een zeer leerzame les. Van die 19 jaar (verslaafd zijn) schrok ik wel,dat is langer dan ik leef! En allebei zo jong beginnen, dat vind ik best erg want wij zitten nu ongeveer in die leeftijd dus misschien zijn er wel mensen hier op school die drugs gebruiken. Dat van dat vetweefsel (dat drugsresten erin opgeslagen blijven) wist ik niet dus dat was wel belangrijke info.

—Groetjes, Jujube


Ik vond het heel goed verteld, want je leert de nadelen en er zijn eigenlijk geen voordelen alleen dat je je de eerste keer er fijn bij voelt maar dat was het dan ook. Je krijgt er ook alleen maar problemen van. Maar door de uitleg van jullie realiseer ik zelf wel dat het dus echt niet slim is. En ik denk dat jullie nooit een uitleg hebben gekregen over drugs/alcohol, wat er met je kan gebeuren en wat de nadelen ervan zijn. Ik vond het heel knap en goed dat jullie mensen willen laten zien dat het super slecht is en dat je er heel veel nadelen van hebt. Ik heb hier zeker van geleerd. Ik realiseer me nu pas echt wat er kan gebeuren en dat door jullie!

—xxx Nadia


Na het verhaal hebben jullie mij zeker gemotiveerd het niet te gebruiken en ik heb respect voor jullie dat jullie dat hebben durven vertellen.

1. Ik ga nooit drugs gebruiken

2. Ik weet nu meer over drugs

NOOIT GEBRUIKEN!!


Ik vond het heel speciaal om met zo’n mensen over drugs te praten want normaal praat je alleen met je ouders of zo over drugs en die zeggen alleen maar dat het slecht is, enz.enz. Maar nu heb ik toch wat meer geleerd over dit onderwerp.

—Pim


Ik heb van de eerste veel opgestoken en ik vond de tekeningen heel handig erbij. Daardoor snapte ik het beter. Ik vond het heel leerzaam.


Ik vond het een heel spannende en leerzame les. Ik ga dit zeker niet doen. Ik vond dit de leukste lezing tot nu toe.

—Jerome


Ik vond het erg leerzaam en ik heb veel geleerd. Zeker dat nieuwsgierigheid niet veel zin heeft. —Xander.

Ik vond het interessant en leerzaam. We weten nu wat de gevolgen zijn en we kunnen wel verzekeren dat wij het nooit zullen doen.

Groetjes, Joey, Dorne, Ramano


Ik vond het heel interessant. Ik heb er veel van geleerd. Ik denk er nu beter over na. Ik heb echt respect voor jullie. Nu ik dit weet zal ik beter opletten.


Ik vond het heel interessant om naar te luisteren. Ik heb veel geleerd van het verhaal. Ik heb geleerd hoe erg de gevolgen kunnen zijn van drugs en hoe snel je verslaafd kan worden. Ik wil het later nooit gaan gebruiken.


Ik heb geleerd hoe erg de impact van drugs op je is. Ik wist wel dat de impact groot was, maar zo groot was het niet. Veel plezier in de afkickkliniek.


Hoi, ik heb best veel van jullie over de verschillende drugs, wat er dan met je gebeurt en het levensverhaal. Ik vind het heel goed dat jullie dit doen. Zo komen kinderen ook minder snel op het idee drugs te gaan gebruiken! Groetjes!


Wij vonden het wel interessant en ook leerzaam en we gaan nu nooit aan de drugs.

—Ivana/Oriana


Ik heb er heel veel van opgestoken. Dat je er zelfs dood aan kon gaan… Dat raakte me echt. Ik voelde me ook echt alsof ik in hun verhaal zat. Echt vreselijk, ik heb er geen woorden voor.


Na deze verhalen heb ik geleerd dat drugs gebruiken heel veel problemen veroorzaakt en ik vind het ook heel erg dat het je familie en vrienden terroriseert. Ik vind het ook erg interessant en indrukwekkend dat je zelf naar een kliniek kunt gaan. Bedankt!


Ik vond het heel interessant om nar Paul en Tom te luisteren. Ik heb veel dingen gehoord wat ik echt niet had verwacht. Het was makkelijk om ze te volgen met hun verhaal omdat je echt kon zien dat ze er spijt van hebben en er niet trots op zijn. Ik heb hierdoor geleerd dat drugs echt slecht voor je is en dat het niet alleen fysiek slecht is maar ook mentaal ga je ervan kapot.


Ik vond het erg interessant om het van iemand die het heeft meegemaakt te horen. Dan weet je beter hoe het nou is. Veel succes.

—Joanna


Ik heb best veel van jouw/jullie verhaal geleerd. Ik weet nu dat er eigenlijk alleen maar negatieve dingen aan alcohol/drugs hangen. En dat alleen de eerste (paar) keer fijn is, dat het steeds meer geld gaat kosten en je sociale contacten eraan kapot gaan. Ik vond dat jullie wel goed en duidelijk vertelden, maar wat jullie tegen ons vertelden hadden jullie er misschien meer jullie eigen verhaal in kunnen leggen. Maar volgens mij was dat ook jullie bedoeling, alleen was er te weinig tijd. Ik vond het ook overzichtelijk dat jullie dingen op het bord schreven/tekenden.

—14 jaar Blus


Ik vond dat je echt het gevoel kreeg dat het veel kapot in hun leven heeft gemaakt. Dat raakte me toch wel. Ik denk ook dat veel mensen hierdoor zijn gewaarschuwd.


Narconon Zutphen

Drugsvoorlichting en rehabilitatie


(Om de privacy te waarborgen laat de foto geen mensen zien die im hat artikel gehoemdzijn.)

AUTEUR

Joanna Klussien

Executive Director Narconon Zutphen

NARCONON ZUTPHEN

DRUGSVOORLICHTING EN REHABILITATIE